KRAJINSKI PARK LJUBLJANSKO BARJE

Kategorija zaštite: Zaštićeni krajolik (IUCN: V), Natura 2000
Godina proglašenja: 2008.

Položaj

Park prirode Ljubljansko barje nalazi se na području Ljubljanskog barja (Ljubljanske močvare), u središnjoj Sloveniji, u najjužnijem dijelu Ljubljanskog bazena, na samo nekoliko koraka od posljednjih ljubljanskih prigradskih ulica. Park se proteže od prirodnog prolaza zvanog Ljubljanska vrata, između brda Golovec, Grad i Šišenski hrib na sjeveru i sjeveroistoku, do brežuljaka Polhov Gradec na sjeverozapadu i zapadu. Na jugu graniči s rasponom Krima i Menišije, a na jugozapadu je obrubljen dolenjskim podoljem.

Povijest

Ljubljansko barje (Ljubljanska močvara) prepoznato je kao područje iznimne prirodne i kulturne baštine tek u posljednjih nekoliko desetljeća. Dio je ekološke mreže Europske unije Natura 2000.

2008. godine proglašen je parkom prirode, čiji je glavni zadatak očuvanje prirodnih vrijednosti te bioraznolikosti i krajobrazne raznolikosti Ljubljanskog barja (ljubljanske močvare). Od 2011. godine, dvije skupine pretpovijesnih staništa pronađenih na Ljubljanskom barju nalaze se na UNESCO popisu svjetske baštine.

Park je osnovan Uredbom o Parku prirode Ljubljansko barje (Službeni glasnik Republike Slovenije, br. 12/08), a njegovo upravljačko tijelo, Javni zavod Park prirode Ljubljansko barje, osnovano je odlukom Vlade Republike Slovenije (Službeni glasnik Republike Slovenije br. 55/2009).

Turizam


Najbolji i ekološki najprikladniji načini za istraživanje Parka su pješice, biciklom ili čamcem, kajakom ili kanuom. Također možete doći vlakom ili uskočiti u jedan od gradskih autobusa koji povezuju većinu gradova i sela unutar Parka. Savjetujemo vam da svoj posjet započnete na jednoj od staza Parka prirode: Staza kosca, Staza Bevke ili Staza rijeke Iške.

Prirodne vrijednosti


Ovo iznimno područje prirode sadrži veliki broj vrijednih prirodnih znamenitosti (59), spomenik prirode (9), rezervat prirode (6), brojne ugrožene biljne i životinjske vrste (27) s međunarodnim statusom zaštite, njihova staništa i tipove staništa (7), kao i mnoge kulturne vrijednosti te čini jedinstveni mozaički krajolik koji je rezultat dugogodišnje interakcije čovjeka i prirode.

Znamenitosti


Dvorac Bistra kulturni je spomenik nacionalnog značaja i sjedište Tehničkog muzeja Slovenije.Crkva Svetog Mihaela u Črnoj Vasi, poznata i kao Crkva Svetog Mihaela u močvari jedna je od najoriginalnijih kreacija arhitekta Jože Plečnika.Ostaci vijadukta Borovnica koji se protezao dolinom Borovnice na ruti od Beča do Trsta preko Ljubljane i bio je tijekom svoje izgradnje najveći kameni most u Europi.Ljubljanica, rijeka sedam imena i njezina tri izvora- Močilnik, Retovje i Bistra.Klisura Iški vintgar je slikovita klisura rijeke Iške.Mali plac / Mali Blatec jedan je od rijetkih ostataka uzdignute dubravice u ljubljanskoj močvari

Nepoznato o poznatome


Krajolik Ljubljanskog barja, ljubljanske močvare, rezultat je tisućljetne ljudske aktivnosti i intervencije.
Prvi doseljenici današnjeg Ljubljanskog barja bili su sakupljači.

Počeci ljudske intervencije u središnja močvarna područja datiraju iz rimskog razdoblja.

Intenzivno vađenje treseta znatno je spustilo površinu Ljubljanskog barja, a razorne poplave vratile su se na to područje.

Ljubljansko barje nije važno samo za životinje i biljke. Prirodni je rezervoar viška (poplavne) vode, prirodni uređaj za hlađenje i čišćenje te bogata škrinja koja sadrži raznoliku kulturnu baštinu.

Područje je otvoreno za posjećivanje


  • Radno vrijeme: Cijelo vrijeme
  • Najava dolaska: Ne, osim za vođene ture (dostupno za organizirane grupe)
  • Dodatne važne informacije: -

Ovim područjem upravlja Javni zavod Ljubljansko barje©SavaParks Network 2020.        Disclaimer        E-mail: info@savaparks.eu