TRIGLAVSKI NARODNI PARK

Kategorija zaštite: narodni park - IUCN kategorija II i kategorija V (zaštićeni krajolik)
Godina zaštite: 1981.

Položaj


Triglavski narodni park pruža se uz talijansku i austrijsku granicu na sjeverozapadu Slovenije, tj. na jugoistočnom dijelu Alpa. Park zauzima 840 četvornih kilometara, odnosno 4% teritorija republike Slovenije.

Povijest


Triglavski narodni park jedan je od najstarijih europskih parkova; prvi puta je zaštićen 1924. kada je osnovan Alpski zaštićeni park.

Važniji povijesni datumi:

1908. – Prof. Albin Belar prvi put predlaže zaštitu Triglava; nažalost, njegova ideja nije ostvarena

1924. – osnovan je Alpski zaštićeni park (1600 ha) u dolini Triglavskih jezera

1961. – odluka o proglašavanju doline Triglavskih jezera Triglavskim narodnim parkom (2000 ha)

1981. – Zakon o Triglavskom narodnom parku odredio je današnje granice parka

2010. – donesen je novi Zakon o Triglavskom narodnom parku

2003. UNESCO-ov ured u Parizu donio je odluku o uključivanju Julijskih Alpi i Triglavskog narodnog parka u svjetsku mrežu rezervata biosfere „Čovjek i biosfera“ (MAB).

2009. Triglavski narodni park i Regionalni park prirode Julijske Predalpe dobili su povelju Europark federacije. Službeno ime područja je Prekogranična ekoregija Julijske Alpe i uključuje dva parka te područje slovenskog rezervata biosfere Julijske Alpe (UNESCO-ova MAB mreža rezervata).

Turizam


Zbog svoje važnosti i jedinstvenosti Triglavski narodni park zahtijeva i zaslužuje posjetitelje koji će se prema okolišu ponašati s poštovanjem. Manje buke, manje automobila i manji ugljični otisak jamstvo su čistog zraka i mira. Uživajte u obilju svježeg zraka i krenite stazom na drugačiji način: biciklom, vlakom, autobusom ili pješice. Budite prijateljski raspoloženi prema prirodi i čuvajte ju.

Ovdje se mogu naći endemske životinjske vrste, uključujući vuka, medvjeda i risa te bogata raznolikost flore koja uključuje 19 endemskih vrsta. U ovoj zemlji mitova i legendi, ljudi još uvijek žive u savršenom skladu s prirodom, prilagođeni njezinoj tradiciji. Prostrane, očaravajuće šume, duboke udoline, visoki pašnjaci i kristalno čiste vode koje se s obronaka najviše planine u zemlji, Triglava, slijevaju u rijeke, jezera i potoke. 

Prirodne vrijednosti


Biljni i životinjski svijet: S raznolikom klimom i bogatstvom krajobraznih tipova, Triglavski narodni park utočište je za oko 7000 biljnih i životinjskih vrsta, od sićušnih insekata i slatkovodnih riba, do veličanstvenih jelena i surog orla.

Ekosustavi: park sadrži širok raspon ekosustava – prostrane šume, visoke planinske lance i kristalno čiste vode.

Znamenitosti


 • Triglav,najviša planina u srcu parka, također je i najviši vrh Slovenije (2864 m)
 • staza Triglavska Bistrica koja vodi uz rijeku Triglavsku Bistricu do ulaza u Dolinu Vrata.
 • Staza  Soča vodi posjetitelje uz rijeku Soču od njezinog izvora prema Bovecu i dalje prema Triglavskom narodnom parku.
 • Staza Goreljek vodi uz cret Goreljek koje se nalazi na visoravni Pokljuka.
 • Rijeka Mostnica izdubila je klanac iznad sela Stara Fužina
 • Tolminski klanci, najniža točka Triglavskog narodnog parka.
 • Biciklistička ruta Radovna vodi dolinom Radovne, od Krnice pokraj Zgornje Gorje do domaćinstva Pocar.
 • Domaćinstvo Pocar u Zgornjoj Radovni jedno je od najstarijih domaćinstava u Triglavskom narodnom parku. Pretvoreno je u muzej koji posjetitelje upoznaje sa životom, radom i arhitektonskim naslijeđem prošlih stoljeća.

Nepoznato o poznatome


Triglavski narodni park jedno je od vodom najbogatijih područja Slovenije i Europe. Alpska jezera su dragulji Triglavskog narodnog parka. Najviše jezero u Triglavskom narodnom park je Zgornje Kriško jezero na 2150 m nadmorske visine.

Dvije važne europske rijeke, Sava i Soča, imaju svoje izvore u Triglavskom narodnom parku. Soča pripada jadranskom, a Sava crnomorskom slijevu.  Razdjelnica između dva slijeva prolazi srcem Triglavskog narodnog parka.

Područje je otvoreno za posjetitelje:


 • Infocenter Triglavska roža Bled
 • Centar TNP Bohinj
 • TNP Info Centar Dom Trenta
 • Domaćinstvo Pocar
 • Turistički info centar Kobarid
 • Muzej Slovenskih Alpi

Za informacije o radnom vremenu parka, posjetite službene stranice Triglavskog narodnog parka: www.tnp.si


Ovim područjem upravlja Javni zavod Triglavski narodni park©SavaParks Network 2020.        Disclaimer        E-mail: info@savaparks.eu