Notranjski regijski park

Kategorija zaštite: Regionalni park
Godina proglašenja: 2002.

Položaj


Notranjski regijski park smješten je unutar granica općine Cerknica i prostire se na površini od 222 četvorna kilometra.

Povijest


Regionalni park Notranjska osnovan je 2002. godine.

Turizam


Uzalud tražite velike turističke objekte u Notranjskoj regiji. Umjesto toga, uživajte u gostoljubivosti i otvorenosti manjih turističkih gospodarstava, restorana i brojnih vrsta smještaja.

Regionalni park Notranjska ima dovoljno aktivnosti za sve. A aktivnosti se kreću u rasponu od kratkih i dugih šetnji prelijepim prirodnim i kulturnim znamenitostima, do plovidbe, vožnje biciklom, panoramske vožnje kočijama, istraživanja špilja i promatranja divljih životinja. To je i raj za ljubitelje ptica u kojem je uočeno više od 270 različitih vrsta. Vode Cerkničkog jezera i okolice skrivaju različite vrste riba koje privlače ljubitelje ribolova iz svih krajeva svijeta.

Prirodne vrijednosti


Flora

Padine, ravnice, šume i kotline Notranjskog regionalnog parka dom su mnogih vrsta koje će očarati i najzahtjevnije ljubitelje biljaka. U mnoštvu uobičajenih, ali ipak lijepih cvjetova, uspijevaju mesožderke, kao i rijetke, ugrožene i zavičajne vrste.

Fauna

Ovo područje obilježeno je raznolikošću divljih vrsta, što Regionalni park Notranjska čini jednom od najvećih slovenskih žarišta biološke raznolikosti. Na jezeru Cerknica uočeno je više od 270 različitih ptica. Na ovom području živi 50% sisavaca, 25% vrsta vodozemaca i 30% vrsta leptira koje se nalaze u Europi. Trenutna istraživanja navode i 690 različitih vrsta buba i 43 različite vrste vretenaca.

Znamenitosti


Prirodne znamenitosti:

Planinski vrhovi s pogledima koji oduzimaju dah, šarene livade, povremeno jezero, prirodni mostovi, mistični podzemni svijet, kristalno čisti potoci i čarobne šume - sve na 222 četvorna kilometra Notranjskog regionalnog parka.

Cerkničko jezero

Jezero je uglavnom prisutno na ravnici Cerknice oko osam mjeseci godišnje. Kada se napuni, Cerkničko jezero postaje najveće jezero u Sloveniji. Tijekom sušne sezone jezero nestaje, što omogućava veslanje, ribolov, planinarenje ili košenje trave na istom području u samo godinu dana. To je jedno od najvećih povremenih jezera u Europi.

Dolina Rakov Škocjan

Dolina Rakov Škocjan je krška dolina koja je nastala kad je strop krške špilje počeo tonuti i urušavati se. To dokazuju 42-metarski Mali prirodni most, 37-metarski Veliki prirodni most i dva klanca iza njih. Nominiran je da bude uvršten na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Špilja Križna jama

Ova je špilja jedna od najljepših turističkih vodenih špilja u Sloveniji. 22 smaragdna jezera povezana su podzemnim kristalno čistim tokom, unutar bočnih prolaza mogu se vidjeti drevne kosti špiljskih medvjeda, a broj vrsta koje nastanjuju špilju čine ju jednom od najbogatijih na svijetu.

Planina Slivnica

Ovo brdo ćelavog vrha popularno je odredište planinara, koji mogu pristupiti planinarskom domu smještenom ispod vrha iz svakog od sela u podnožju.

Brda Javorniki

Čarobna šuma bukve i jele ostaje divlja i tajanstvena unatoč blizini Ljubljane, glavnog grada Slovenije. Ova je šuma dom medvjedu, vuku i risu.

Visoravan Menišija

Menišija je krška visoravan, visoka oko 15 km i široka 6 km. Na visoravnima vladaju zakoni prirode i njenih divljih predstavnika. Ovdje za ljubitelje prirode vrijeme prebrzo leti.

Klanci Iška i Zala

Kristalno bistre rijeke Zala i Iška urezale su svoja korita u slikovitim klisurama u najsjevernijem dijelu Notranjskog regionalnog parka, a svojim su karakterom dodale malo alpskog ugođaja Notranjskoj regiji.

Nepoznato o poznatome


Od 142 različite vrste mekušaca u Notranjskom parku 10 su endemske vrste.
Jezero Cerknica najpoznatija je i najproučavanija krška pojava na svijetu.
U spilji Vranja jama svake zime hibernira oko 10 000 običnih smeđih žaba.
Na jezeru Cerknica zabilježena je najstarija tehnika rezbarenja čamaca od drveta.
U Notranjskom parku nalaze se 3 endemske biljke.

Područje je otvoreno za posjetitelje:


 • Radno vrijeme:
  Područje Notranjskog regionalnog parka otvoreno je za posjetitelje u bilo koje vrijeme.
  Radno vrijeme Turističkog informacijskog centra:
  Ponedjeljak - subota: 8:00 - 16:00
  Nedjelja: 8:00 - 12:00
 • Najava dolaska: nije potrebna
 • Dodatne važne informacije:
  Tijekom posjete Regionalnom parku Notranjska poštujte lokalne tradicije, način života i privatno vlasništvo.Sva vozila moraju se ostaviti na označenim mjestima.Motorna vozila pripadaju cestama. Vožnja u zaštićenom prirodnom okruženju u Sloveniji je zakonom zabranjena.Kampiranje je dopušteno samo u određenim kampovima.Molimo Vas da doprinesete čistom i održavanom okolišu i odnesete svoje smeće sa sobom.Poštujte prirodu i ne uznemirujte životinje. Slušajte ih umjesto toga.Psi u svakom trenutku moraju biti na uzici.Cvijeće je najljepše u prirodi. Ostavite ih netaknute kako bi i drugi posjetitelji mogli uživati u njima.Prilikom posjete Parku držite se označenih i održavanih staza.Prilikom planiranja posjeta Regionalnom parku Notranjska, provjerite trenutne uvjete (vodostaj, debljinu leda, ribolovnu sezonu itd.) sa Turističko informativnim centrom.

Ovim područjem upravlja Notranjski regijski park©SavaParks Network 2020.        Disclaimer        E-mail: info@savaparks.eu