JEZERO TRSKOVAČA - ZAŠTIĆENO PODRUČJE

Kategorija zaštite: III (dodijeljena od strane Skupštine općine Ruma)
Godina proglašenja zaštite: 2011

Položaj

Zaštićeno područje „Jezero Trskovača“ nalazi se u blizini sela Platičevo (područje općine Ruma, Vojvodina). Povezano je s dvjema velikim rijekama, Savom i Dravom, a također i sa Specijalnim prirodnim rezervatom „Obedska bara“.

Povijest

Poznato je da je Stari Rim imao veliki utjecaj na područje Balkana, pogotovo na područje koje je danas poznato kao Srijem. Sremska Mitrovica bila je grad careva te su mnogi od njih u blizini imali vile i kuće na brežuljcima, pored vode i šuma. Stoga ne čudi da ima mnogo arheoloških nalaza koji govore o povijesnom nasljeđu ovog zaštićenog područja, kao što su na primjer novčići, alati i sl. Nedavna povijest jezera Trskovača svjedoči o opasnim i nepredvidljivim posljedicama koje nastaju kad se čovjeka „poigrava“ s prirodom.  Do 70-ih godina prošlog stoljeća, ovo je područje bilo bogato ribom, trskom i drugim prirodnim resursima na korist lokalne zajednice. Međutim, Poljoprivredna korporacija Ruma donijela je odluku da se ovu prekrasnu poplavljenu depresiju isuši kako bi je pretvorila u obradiva polja. Pokazalo se da to nije tako jednostavno jer su zasađene površine svake jeseni bile poplavljene. Neuspjeh se nije mogao zanijekati, ali nakon nekog vremena lokalna zajednica odlučila je pokrenuti akciju zaštite ovog područja. Zašto? Razlog nije bio dobrobit vrsta koje su tamo nastanjene ili zaštita biološke raznolikosti, već činjenica da je gubitak vlažnosti nakon isušivanja Trskovače bio poguban za okolna polja. Njihova misija ispunjena je 2011. kada je područje proglašeno zaštićenim, nakon čega se pokrenule nove akcija - revitalizacija i očuvanje jezeraTrskovača.

Turizam

Iako osnovna infrastruktura za prijem posjetitelja postoji (centar za posjetitelje i vidikovac), Potencijal Trskovače je još uvijek neiskorištente su mogućnosti za razvoj različitih oblika ekoturizma zaista brojne - promatranje ptica, vožnje barkom i biciklom, hodanje, branje biljaka, kampiranje, glamping, održavanje edukacija i radionica itd.

Prirodne vrijednosti

Jezero Trskovača ima status zaštićenog područja zbog raznolikosti biljnih i životinjskih vrsta i raznolikosti staništa. 2014. godine, tijekom razdoblja poplava, na području površine 168.15 ha uočeno je 110 vrsta ptica. Trskovača je stanište brojnim rijetkim i ugroženim vrstama ptica kao što su patka njorka, bukavac, crna roda, orao kliktaš itd. Tu je također i 13 vrsta riba, najčešće od koji su linjak i karas.

Znamenitosti

Područje Trskovače prostire se na površini od 168.15 ha te obuhvaća kanale, močvarna i livadna područja. Posjetitelji mogu uživati u cjelokupnom području zahvaljujući jednostavnom pristupu te provesti oko 4 sata u ugodnoj šetnji stazom dugom 12km. Postoji mogućnosti rekreativnog ribolova i vožnje barkom.

Nepoznato o poznatome

Prije 50 godina, Trskovačka depresija bila je prekrivena vodom te su stanovnici tog područja imali koristi od velike količine ribe i močvarne vegetacije.

Područje je otvoreno za posjetitelje:

  • Radno vrijeme (za posjetitelje): 7:00 - 15:00
  • Najava dolaska: Dolazak je potrebno unaprijed najaviti Turističkoj organizaciji općine Ruma
    ruma.too@gmail.com ili telefonom +381 22 470 655

Područjem upravlja Turistička organizacija općine Ruma


©SavaParks Network 2020.        Disclaimer        E-mail: info@savaparks.eu