Notranjski regijski park

Kategorija zaščite: Regijski park
Leto razglasitve: 2002

Lokacija

Notranjski regijski park leži znotraj meja občine Cerknica in obsega dobrih 222 km²

Zgodovina

Notranjski regijski park je bil ustanovljen leta 2002.

Turizem

Na Notranjskem lahko izkusite gostoljubje na manjših turističnih kmetijah, v restavracijah in pri obilici najrazličnejših ponudnikov namestitve.

V Notranjskem parku najdete priložnosti za številne aktivnosti, od sprehodov ob prelepih naravnih in kulturnih znamenitostih do čolnarjenja, kolesarjenja, panoramskih voženj s konjsko vprego, raziskovanja podzemnih jam in opazovanja divjih živali. Območje, na katerem je do danes bilo opaženih že preko 270 različnih vrst ptic, je raj za ljubitelje ptic. Številne ribe v vodah Cerkniškega jezera, predvsem pa ščuka, privabljajo ribiške navdušence od blizu in daleč.

Naravne vrednote


Rastlinski svet

Pobočja, ravnice, gozdovi in grape Notranjskega regijskega parka nudijo dom splošno razširjenim cvetlicam, poleg njih pa uspevajo še mesojede, redke, ogrožene, zavarovane in endemne vrste. Tu raste 56 rastlinskih vrst, ki so uvrščene v Sloveniji na rdeči seznam ogroženih vrst.

Živalski svet

Tukajšnja pestrost življenja je izjemna, zato je Notranjski park ena od vročih točk biodiverzitete v Sloveniji. Na Cerkniškem jezeru je bilo opaženih 276 vrst ptic, od tega jih čez 100 tu tudi gnezdi. Na območju parka živi kar polovica vseh sesalcev, četrtina vseh dvoživk in tretjina vseh dnevnih metuljev, živečih v Evropi. V dosedanjih raziskavah je bilo zabeleženih 690 različnih vrst hroščev in 43 različnih vrst kačjih pastirjev.

Znamenitosti

Glavne naravne znamenitosti parka:

 • Cerkniško jezero - Jezero se na Cerkniškem polju praviloma zadrži okoli devet mesecev na leto. Ko je polno, je Cerkniško jezero največje jezero v Sloveniji. V suhem delu leta jezero izgine. Je eno izmed največjih presihajočih jezer v Evropi.

 • Rakov Škocjan - Kraška dolina, nastala z udiranjem in rušenjem stropa kraške jame. Tu smo na popoldanskem sprehodu priča milijone let trajajočim geološkim procesom, ki so to kraško dolino oblikovali.

 • Križna jama - 22 smaragdnih jezer povezuje kot solza čist podzemni potok, v stranskih rovih ležijo prastare kosti jamskih medvedov, po številu vrst pravih jamskih živali pa sodi Križna jama med najbogatejše jame na svetu.

 • Slivnica - Gologlavi hrib je priljubljena izletniška točka in do planinskega doma tik pod vrhom vodi pot iz vsake vasi ob njegovem vznožju.

 • Javorniki - Čarobni bukovo-jelov gozd Javornikov kljub bližini glavnega mesta, Ljubljane, ostaja divji in skrivnosten. Tu domujejo medved, volk in ris.

 • Menišija - Gozdnata visoka kraška planota, dolga 15 km, ki se ponaša z izjemno pestrim živalskim svetom.

 • Soteska Iške in Zale - Kristalno čisti rečici Iška in Zala sta svoji strugi vklesali v slikoviti soteski na skrajnem severnem delu Notranjskega parka.

Neznano o znanem

 • Med 142 vrstami mehkužcev na območju parka je kar 10 endemitov.
 • Cerkniško jezero sodi med najbolj poznane in najdlje preučevane kraške pojave na svetu.
 • V Vranji jami vsako leto prezimuje nekaj deset tisoč rjavih žab sekulj, kar predstavlja edinstven pojav v svetovnem merilu.
 • Na Cerkniškem jezeru je evidentirana najstarejša tehnika izdelovanja čolnov z izdolbljenjem.
 • Na področju Notranjskega parka rastejo 3 vrste endemnih rastlin.

Območje je odprto za obiskovalce:

 • Delovni čas: Park lahko obiščemo kadarkoli.
 • Delovni čas Turistično informacijskega centra:
  ponedeljek - sobota: 8:00 - 16:00
  nedelja: 8:00 - 12:00
 • Najava prihoda: Ni potrebna.
 • Dodatne pomembne informacije: Ob obisku Notranjskega regijskega parka spoštujmo navade, način življenja domačinov in zasebno lastnino.Vozila puščajmo na za to označenih mestih.Motorna vozila naj ostanejo na cestah. Vožnja po naravnem okolju je v Sloveniji z zakonom prepovedana.Taborjenje in kampiranje je dovoljeno le na za to predvidenih mestih.Odpadke odnesimo s seboj in poskrbimo za čisto in urejeno okolje.Spoštujmo naravo, ne vznemirjajmo živali, raje mi prisluhnimo njim.Pse vodimo na vrvici.Cvetje je najlepše v naravi. Naj ostane vidno tudi drugim obiskovalcem.Park obiskujemo po označenih in urejenih poteh.Ko načrtujemo obisk Notranjskega parka, se na Turistično informacijskem centru pozanimamo o razmerah (višina vode, debelina ledu, ribolovna sezona ipd.).

To območje upravlja Notranjski regijski park


©SavaParks Network 2020.        Disclaimer        E-mail: info@savaparks.eu