POSEBNI NARAVNI REZERVAT ZASAVICA

Varstvena kategorija: I Varstvena kategorija (kategorija IV po IUCN)
Leto razglasitve: 1997, revizija 2019.

Lokacija

Zasavica se nahaja v Srbiji, na območju južne Vojvodine in severne Mačve, vzhodno od reke Drine in južno od reke Save, v občinah Sremska Mitrovica in Bogatić.

Zgodovina

Zgodovina beleži, da so na teh močvirnatih območjih severne Mačve okoli 5000 let pred našim štetjem ljudje naredili uličice v močvirju, izsušili in namakali mačvanska tla. Tako so se spreminjali tokovi Save in Drine, nastajali so meandri in videz pokrajine se je spremenil. Čas je mineval, legende in miti pa so v zavesti ljudi pustili sled, da so ta dela ustvarili velikani ali pa so bili to v resnici sledovi zmajev, ki so zemlji prinesli moč in plodnost. Da so tu nekoč živeli zmaji, je zapisano tudi na keltskih zemljevidih. Takšnih krajev je bilo na Balkanu osem, med njimi tudi Zasavica.

Turizem

Center za obiskovalce je osrednja turistična točka rezervata. Zgrajena je bila lesena stavba s stolpom, visokim 18 m, ki ponuja razgled na pašnik površine 300 ha ter najširši in najlepši del Zasavice. V sklopu nastanitvenega centra za obiskovalce sta dva bungalova in dva apartmaja, hrano pa strežejo v restavraciji, kjer je etno soba, opremljena s starimi gospodinjskimi in kmetijskimi predmeti ter z orodjem s konca 19. in začetka 20. stoletja. Obstaja pa tudi gostilna "Bircuz kod dabra", kjer lahko uporabite žar ali peko.

Med turističnimi vsebinami izstopajo: izobraževalni programi za učence in študente; znanstvena in strokovna raziskovanja, športni ribolov, vožnja z ladjico po Zasavici za ljubitelje foto safarijev, vožnja z ladjico "Umbra" s kapaciteto 60 sedežev in avtokamp, ki se nahaja v bližini Centra za obiskovalce posebnega naravnega rezervata Zasavica z imenom "CAMPING ZASAVICA". Kapaciteta kampa je 42 mest, z zagotovljeno oskrbo z elektriko in vodo.

Za individualne in organizirane obiske vse strokovne informacije in storitve vodenja zagotavlja upravljavec zavarovanega območja, Pokret Gorana iz Sremske Mitrovice.

Naravne vrednote

Zasavica je zavarovana kot posebni naravni rezervat, da bi ohranila naravni vodotok in mokrišča s pomembno pestrostjo flore in favne ter naravnimi redkostmi in ogroženimi vrstami. Do zdaj je bilo na tem območju zabeleženo več kot 600 rastlinskih vrst, približno 216 vrst ptic, 20 vrst rib in 65 vrst sesalcev. Ugotovljena je bila prisotnost 27 vrst dvoživk in plazilcev, od tega so z zakonom zaščitene vse vrste dvoživk in 4 vrste plazilcev. Na območju rezervata je kmetija starih pasem domačih živali, kot so balkanski osel, prašič mangalica, domači gorski konj in podolsko govedo.

Znamenitosti

Spomenik Zeki Buljubaši v Ravni; Stara kopalnica v Radenkoviću; Stara murva v Noćaju, ostanki rimskega Sirmija v Mačvanski Mitrovici ...

Neznano o znanem

Pripovedujejo, da v Zasavici še vedno živijo zmaji. Kako jih prepoznati? Pravijo: "Spodaj je črn in kosmat, zgoraj gladek in sijoč, kakor vidra."

A morda je bil vseeno zmaj ...?

Območje odprto za obiskovalce:

  • Delovni čas: vsak dan od 10.00 do 17.00
  • Najava prihoda: da, za skupinske obiske

To območje upravlja Pokret Gorana Sremske Mitrovice


©SavaParks Network 2020.        Disclaimer        E-mail: info@savaparks.eu