KRAJINSKI PARK LJUBLJANSKO BARJE

Kategorija zaštite: Zaštićeni predeo (IUCN: V), Natura 2000
Godina proglašenja: 2008.

Položaj

Park prirode Ljubljansko barje nalazi se na području Ljubljanskog barja (Ljubljanske močvare), u središnjoj Sloveniji, u najjužnijem delu Ljubljanskog basena, na samo nekoliko koraka od poslednjih ljubljanskih prigradskih ulica. Park se proteže od prirodnog prolaza zvanog Ljubljanska vrata, između brda Golovec, Grad i Šišensko brdo na severu i severoistoku, do brežuljaka Polhov Gradec na severozapadu i zapadu. Na jugu se graniči s rasponom Krima i Menišije, a na jugozapadu je omeđen dolenjskom kotlinom.

Istorija

Ljubljansko barje (Ljubljanska močvara) prepoznato je kao područje izrazite prirodne i kulturne baštine tek u poslednjih nekoliko decenija. Deo je ekološke mreže Evropske unije Natura 2000.

2008. godine proglašen je Parkom prirode, čiji je glavni zadatak očuvanje prirodnih vrednosti i biološke raznovrsnosti kao i pejzažne -raznovrsnosti Ljubljanskog barja (ljubljanske močvare). Od 2011. godine, dve grupe praistorijskih staništa pronađenih na Ljubljanskom barju nalaze se na Uneskovoj listi svetske baštine.

Park je osnovan Uredbom o Parku prirode Ljubljansko barje (Službeni glasnik Republike Slovenije, br. 12/08), a njegovo upravljačko telo, Javni zavod Park prirode Ljubljansko barje, osnovano je odlukom Vlade Republike Slovenije (Službeni glasnik Republike Slovenije br. 55/2009).

Turizam

Najbolji i ekološki najprikladniji načini za istraživanje Parka su pešice, biciklom ili čamcem, kajakom ili kanuom. Takođe možete doći vozom ili uskočiti u jedan od gradskih autobusa koji povezuju većinu gradova i sela unutar Parka. Savetujemo vam da svoju posetu započnete na jednoj od staza Parka prirode: Staza kosca, Staza Bevke ili Staza reke Iške.

Prirodne vrednosti

Ovo izuzetno područje prirode sadrži veliki broj vrednih prirodnih znamenitosti (59), Spomenik prirode (9), Rezervat prirode (6), brojne ugrožene biljne i životinjske vrste (27) sa međunarodnim statusom zaštite, njihova staništa i tipove staništa (7), kao i mnoge kulturne vrednosti te čini jedinstveni mozaički pejzaž koji je rezultat dugogodišnje interakcije čoveka i prirode.

Znamenitosti

Dvorac Bistra kulturni je spomenik nacionalnog značaja i sedište Tehničkog muzeja Slovenije. Crkva Svetog Mihaela u Črnoj Vasi, poznata i kao Crkva Svetog Mihaela u močvari jedna je od najoriginalnijih kreacija arhitekte Jože Plečnika. Ostaci vijadukta Borovnica koji se protezao dolinom Borovnice na ruti od Beča do Trsta preko Ljubljane i bio je tokom svoje izgradnje najveći kameni most u Evropi. Ljubljanica, reka sedam imena i njena tri izvora- Močilnik, Retovje i Bistra.
Klisura Iški vintgar je slikovita klisura reke Iške. Mali plac / Mali Blatec jedan je od retkih ostataka uzdignute dubravice u ljubljanskoj močvari.

Nepoznato o poznatome

Pejzaž Ljubljanskog barja, ljubljanske močvare, rezultat je milenijske ljudske aktivnosti i intervencije.
Prvi doseljenici današnjeg Ljubljanskog barja bili su sakupljači.

Počeci ljudske intervencije u centralnamočvarna područja datiraju iz rimskog perioda.

Intenzivno vađenje treseta znatno je spustilo površinu Ljubljanskog barja, a razorne poplave vratile su se na to područje.

Ljubljansko barje nije važno samo za životinje i biljke. Prirodni je rezervoar viška (poplavne) vode, prirodni uređaj za hlađenje i čišćenje te bogat kovčeg koji sadrži raznovrsnu kulturnu baštinu.

Područje je otvoreno za posećivanje

  • Radno vreme: Non-Stop
  • Najava dolaska: Ne, osim za vođene ture (dostupno za organizovane grupe)
  • Dodatne važne informacije: -

Ovim područjem upravlja Javni zavod Ljubljansko barje

©SavaParks Network 2020.        Disclaimer        E-mail: info@savaparks.eu