JEZERO TRSKOVAČA - ZAŠTIĆENO PODRUČJE

Kategorija zaštite: III (dodeljena od strane Skupštine opštine Ruma)
Godina proglašenja zaštite: 2011.

Položaj

Zaštićeno stanište „Jezero Trskovača“ nalazi se u blizini sela Platičevo (područje opštine Ruma, Vojvodina). Povezano je s dvema velikim rekama, Savom i Dravom, a takođe i sa Specijalnim rezervatom prirode „Obedska bara“.

Istorija

Poznato je da je Stari Rim imao veliki utiecaj na područje Balkana, pogotovo na područje koje je danas poznato kao Srem. Sremska Mitrovica bila je grad careva, te su mnogi od njih u blizini imali vile i kuće na brežuljcima, pored vode i šuma. Zato ne čudi da ima mnogo arheoloških nalaza koji govore o istorijskom nasleđu ovog zaštićenog područja, kao što su na primer novčići, alati i sl. Nedavna istorija jezera Trskovača svedoči o opasnim i nepredvidivim posledicama koje nastaju kad se čovek „poigrava“ sa prirodom. Do 70-ih godina prošlog veka ovo područje je bilo bogato ribom, trskom i drugim prirodnim resursima, koji su išli u korist lokalne zajednice. Međutim, Zemljoradnička zadruga „Ruma“ doniela je odluku da se ova prekrasna poplavljena depresija isuši kako bi je pretvorili u obradiva polja. Pokazalo se da to nije tako jednostavno, jer su posejane površine svake jeseni bile poplavljene. Neuspeh se nije mogao negirati, te nakon nekog vremena lokalna zajednica odlučila je da pokrene akciju zaštite ovog područja. Zašto? Razlog nije bio dobrobit vrsta koje su tamo nastanjene ili zaštita biološke raznovrsnosti, već činjenica da je gubitak vlažnosti nakon isušivanja Trskovače bio poguban za okolne njive. Njihova misija je ispunjena 2011. godine, kada je područje proglašeno zaštićenim, nakon čega su se pokrenule nove akcije - revitalizacija i očuvanje jezera Trskovača.

Turizam

Iako osnovna infrastruktura za prijem posetilaca postoji (centar za posetioce i vidikovac), potencijal Trskovače je još uvek neiskorišćen, te su mogućnosti za razvoj različitih oblika ekoturizma zaista brojne - posmatranje ptica, vožnje čamcem i biciklom, pešačenje, branje biljaka, kamovanje, glamping (glamurozno kampovanje), održavanje edukacija i radionica itd.

Prirodne vrednosti

Jezero Trskovača ima status zaštićenog područja zbog raznovrsnosti biljnih i životinjskih vrsta i raznovrsnosti staništa. Godine 2014, tokom perioda poplava, na području površine 168,15 ha uočeno je 110 vrsta ptica. Trskovača je stanište brojnim retkim i ugroženim vrstama ptica, kao što su: patka njorka, bukavac, crna roda, orao kliktavac itd. Tu je takođe i 13 vrsta riba, najčešći od njih su linjak i znatni karaš.

Znamenitosti

Područje Trskovače prostire se na površini od 168,15 ha te obuhvata kanale, močvarna područja i livade. Posetioci mogu da uživaju u celokupnom području zahvaljujući jednostavnom pristupu i mogu da provedu oko 4 sata u ugodnoj šetnji stazom dugom 12 km. Postoji mogućnost rekreativnog ribolova i vožnje čamcem.

Nepoznato o poznatome

Pre 50 godina, Trskovačka depresija bila je prekrivena vodom te su stanovnici tog područja imali koristi od velike količine ribe i močvarne vegetacije.

Područje je otvoreno za posetioce:

  • Radno vreme (za posetioce): 7:00 - 15:00 h
  • Najava dolaska: Dolazak je potrebno unapred najaviti Turističkoj organizaciji opštine Ruma
    ruma.too@gmail.com ili telefonom +381 22 470 655

Područjem upravlja Turistička organizacija opštine Ruma


©SavaParks Network 2020.        Disclaimer        E-mail: info@savaparks.eu