NACIONALNI PARK UNA

Kategorija zaštite: Nacionalni park
Godina proglašenja: 2008.

Položaj

Područje Nacionalnog parka „Una“ nalazi se na krajnjem zapadnom delu Bosne i Hercegovine, na području Grada Bihaća i pripada Unsko-koranskoj visoravni. Područje nacionalnog parka obuhvata nizijske delove reka Una i Unac te orografske padine planina Plješevica, Grmeča i Osječenica. Nacionalni park Una prostire se dolinom gornjeg toka reke Une te oko kanjona reke Unac, desne pritoke Une, sve do rečice Krke na zapadu. Naselja koja se nalaze u području NP Una su: Martin Brod, Kulen Vakuf, Orašac, Račić i Lohovo.

Istorija

Područje Nacionalnog parka „Una“ naseljavaju ljudi hiljadama godina, a prvi počeci naseljavanja zabeleženi su dolaskom ilirskog plemena Japodi. Mnogi narodi su naseljavali ovo područje, počevši od Rimljana, preko Turaka do Austro-Ugara, što je kroz istoriju značajno uticalo na ovo područje. Donošenjem Zakona o Nacionalnom parku Una 2008.godine, zaštićen je prostor ukupne veličine 19.800 ha. Vizija zaštite Une na području proglašenog Nacionalnog parka stvarala se kroz višedecenijsku saradnju sa lokalnim stanovništvom, koje je oduvek bilo svesno vrednosti prostora u kojem živi, kao i pretnji po njegove prirodne odlike.

Turizam

Počeci stvaranja okvira za održivi turizam u ovom zaštićenom području, sežu u 2011. godinu kada sa radom započinje uprava Nacionalnog parka „Una“. Očuvanje i zaštita svih vrednosti za buduće generacije temeljne su odrednice održivosti tradicionalnih delatnosti lokalnog stanovništva kao što su ribolov, lov, šumarstvo i poljoprivreda. Isto važi i za uvođenje novih delatnosti poput turizma, ugostiteljstva, rekreacije, edukacije i naučnih istraživanja, koje omogućavaju lokalnom stanovništvu kvalitetan život i razvoj u skladu s prirodom.

Prirodne vrednosti

Reke Una, Unac i Krka kao tri bisera prirodne baštine Nacionalnog parka Una, čine spoj vrednih prirodnih jedinstvenosti, raznovrsnog i očuvanog prirodnog krajolika izrazite lepote te bogate istorijsko-kulturne baštine.Reka Una kao najveća prirodna vrednost po kojoj je Nacionalni park dobio ime, izvire u selu Donja Suvaja ispod planine Stražbenice u Hrvatskoj. Radi se o tipično kraškom vrelu uzlaznog tipa, posebne zeleno - modre boje. Ukupna dužina reke Une je oko 212 km, a ušće je u Jasenovcu (HR) gdje se uliva u reku Savu.
U ovom delu Una nosi obeležja prave planinske reke i njeni sedronosni slapovi, bukovi i vodopadi predstavljaju prave bisere lepote kao što su: vodopad u Martin Brodu „Milančev buk“, „Štrbački buk“-najveći vodopad na reci Uni, Troslap, Dvoslap i Ripački slap.

Znamenitosti

Područje Nacionalnog parka „Una“ je nastanjeno različitim narodima i kulturama hiljadama godina, o čemu svedoče brojna arheološka nalazišta, ostaci brojnih utvrđenja te postojećih srednjovekovnih gradova: Stari bosanski grad Ostrovica, Srednjovekovni grad Orašac, Srednjovekovni grad Rmanj, Osmansko utvrđenje Havala, Kula Klišević.

Nepoznato o poznatome


Legenda o Martin Brodu


Jednom davno izuzetno lepa devojka Marta, zaljubila se u momka kovrdžave kose i garavog lica koji je živeo preko na drugoj obali Une. Njeni roditelji nisu želeli da čuju za tu vezu i ljubav. Jednog dana u kasno doba krene Marta put Une, zadigne skute od suknje, pa krenu preko broda, svome dragom. Okliznula se na klizavoj unskoj sedri i pala u vodu, a na površini smaragdne vode samo se kratko zadržala njena zlatno-plava devojačka kosa. Taj gaz, odnosno brod kako ga meštani zovu, prozvaše Martin Brod. Zbog nesrećne ljubavi dvoje mladih ljudi, a u spomen na devojku Martu i do danas nezaboravljenu zabranjenu ljubav, ovo mesto je dobilo naziv Martin Brod.

Područje je otvoreno za posetioce:

  • Radno vreme
     Sezona 09:00 – 20:00
    Van sezone 10:00 – 16:00
  • Najava dolaska: Nije potrebna, osim u slučaju grupnih poseta.
  • Dodatne važne informacije
    U slučaju obilnih snežnih padavina zona Štrbački buk – Lohovo je zatvorena za posetioce.

Ovim područjem upravlja: Javno poduzeće Nacionalni park „Una“ d.o.o Bihać


©SavaParks Network 2020.        Disclaimer        E-mail: info@savaparks.eu