Notranjski regionalni park

Kategorija zaštite: Regionalni park
Godina proglašenja: 2002.

Položaj

Notranjski regijski park smešten je unutar granica opštine Cerknica i prostire se na površini od 222 kvadratnih kilometara.

Istorija

Regionalni park Notranjska osnovan je 2002. godine.

Turizam

Uzalud tražite velike turističke objekte u Notranjskoj regiji. Umesto toga, uživajte u gostoprimstvu i otvorenosti manjih turističkih gazdinstava, restorana i brojnih vrsta smeštaja.

Regionalni park Notranjska ima dovoljno aktivnosti za sve. A aktivnosti se kreću u rasponu od kratkih i dugih šetnji prelepim prirodnim i kulturnim znamenitostima, do plovidbe, vožnje biciklom, panoramske vožnje kočijama, istraživanja pećina i posmatranja divljih životinja. To je i raj za ljubitelje ptica u kojem je uočeno više od 270 različitih vrsta. Vode Cerkničkog jezera i okoline skrivaju različite vrste riba koje privlače ljubitelje ribolova iz svih krajeva sveta.

Prirodne vrednosti

Flora

Padine, ravnice, šume i kotline Notranjskog regionalnog parka dom su mnogim vrstama koje će očarati i najzahtjevnije ljubitelje biljaka. U mnoštvu uobičajenih, ali ipak lepih cvetova, uspevaju mesožderke, kao i retke, ugrožene i zavičajne vrste.

Fauna

Ovo područje obeleženo je raznolikošću divljih vrsta, što Regionalni park Notranjska čini jednom od najvećih slovenskih žarišta biološke raznolikosti. Na jezeru Cerknica uočeno je više od 270 različitih ptica. Na ovom području živi 50% sisara, 25% vrsta vodozemaca i 30% vrsta leptira koje se nalaze u Evropi. Trenutna istraživanja navode i 690 različitih vrsta buba i 43 različite vrste vilinskih konjica.

Znamenitosti

Prirodne znamenitosti:

Planinski vrhovi s pogledima koji oduzimaju dah, šarene livade, povremeno jezero, prirodni mostovi, mistični podzemni svet, kristalno čisti potoci i čarobne šume - sve na 222 kvadratna kilometra Notranjskog regionalnog parka.

Cerkničko jezero

Jezero je uglavnom prisutno na ravnici Cerknice oko osam meseci godišnje. Kada se napuni, Cerkničko jezero postaje najveće jezero u Sloveniji. Tokom sušne sezone jezero nestaje, što omogućava veslanje, ribolov, planinarenje ili košenje trave na istom području u samo godinu dana. To je jedno od najvećih povremenih jezera u Evropi.

Dolina Rakov Škocjan

Dolina Rakov Škocjan je kraška dolina koja je nastala kad je plafon kraške pećine počeo da tone i da se urušava. To dokazuju 42m dugačak Mali prirodni most, 37m dug Veliki prirodni most i dve klisure iza njih. Nominovan je da bude uvršten na Uneskov popis svetske baštine.

Pećina Križna jama

Ova pećina je jedna od najlepših turističkih vodenih pećina u Sloveniji. 22 smaragdna jezera povezana su podzemnim kristalno čistim tokom, unutar bočnih prolaza mogu se videti drevne kosti pećinskih medveda, a broj vrsta koje nastanjuju špilju pećinu čine je jednom od najbogatijih na svetu.

Planina Slivnica

Ovo brdo golog vrha popularno je odredište planinara, koji mogu pristupiti planinarskom domu smeštenom ispod vrha svakog od sela u podnožju.

Brda Javorniki

Čarobna šuma bukve i jele ostaje divlja i tajanstvena uprkos blizini Ljubljane, glavnog grada Slovenije. Ova šuma je dom medvedu, vuku i risu.

Visoravan Menišija

Menišija je kraška visoravan, visoka oko 15 km i široka 6 km. Na visoravnima vladaju zakoni prirode i njenih divljih predstavnika. Ovde za ljubitelje prirode vreme prebrzo leti.

Klanci Iška i Zala

Kristalno bistre reke Zala i Iška urezale su svoja korita u slikovitim klisurama u najsjevernijem delu Notranjskog regionalnog parka, a svojim karakterom su dodale malo alpskog ugođaja Notranjskoj regiji.

Nepoznato o poznatome

Od 142 različite vrste mekušaca u Notranjskom parku 10 su endemske vrste. Jezero Cerknica najpoznatija je i najproučavanija kraška pojava na svetu. U pećini Vranja jama svake zime hibernira oko 10 000 običnih smeđih žaba. Na jezeru Cerknica zabeležena je najstarija tehnika rezbarenja čamaca od drveta. U Notranjskom parku nalaze se 3 endemske biljke.

Područje je otvoreno za posetioce:

 • Radno vreme: Područje Notranjskog regionalnog parka otvoreno je za posetioce u bilo koje vreme.
  Radno vreme Turističkog informativnog centra:
  Ponedeljak - subota: 8:00 - 16:00
  Nedelja: 8:00 - 12:00
 • Najava dolaska: nije potrebna
 • Dodatne važne informacije:
  Tokom posete Regionalnom parku Notranjska poštujte lokalne tradicije, način života i privatno vlasništvo. Sva vozila moraju se ostaviti na označenim mestima. Motorna vozila pripadaju putevima. Vožnja u zaštićenom prirodnom okruženju u Sloveniji je zakonom zabranjena. Kampovanje je dopušteno samo u određenim kampovima. Molimo Vas da doprinesete čistoći i održavanju okoline i odnesete svoje smeće sa sobom. Poštujte prirodu i ne uznemirujte životinje. Slušajte ih umesto toga. Psi u svakom trenutku moraju biti na povocu. Cveće je najlepše u prirodi. Ostavite ga netaknutog kako bi i drugi posetioci mogli uživati u njemu. Prilikom posete Parku držite se označenih i održavanih staza. Prilikom planiranja posete Regionalnom parku Notranjska, proverite trenutne uslove (vodostaj, debljinu leda, ribolovnu sezonu itd.) sa Turističko-informativnim centrom.

Ovim područjem upravlja Notranjski regijski park


©SavaParks Network 2020.        Disclaimer        E-mail: info@savaparks.eu