NACIONALNI PARK UNA

Varstvena kategorija: narodni park
Leto razglasitve: 2008.

Lokacija

Območje narodnega parka "Una" leži v skrajnem zahodnem delu Bosne in Hercegovine, na območju mesta Bihać in pripada na Unsko-koranski planoti. Območje narodnega parka obsega nižinske dele rek Una in Unac ter orografska pobočja planin Plješevica, Grmeč in Osječenica. Narodni park Una se razprostira po dolini zgornjega toka reke Une in okoli kanjona reke Unac, desnega pritoka Une, vse do rečice Krke na zahodu. Naselja na območju NP Una, so: Martin Brod, Kulen Vakuf, Orašac, Račić in Lohovo.

Zgodovina

Območje narodnega parka Una že tisočletja naseljujejo ljudje, prvi začetki naselitve pa so zabeleženi s prihodom ilirskega plemena Japodi. Številna ljudstva so naseljevala to območje, od Rimljanov, Turkov do Avstro-Ogrov, kar je skozi zgodovino pomembno vplivalo nanj. Z uveljavitvijo zakona o narodnem parku Una je bila leta 2008 zavarovana celotna površina 19.800 ha. Vizija zaščite Une na območju narodnega parka je nastajala skozi desetletja kot odgovor lokalnega prebivalstva, ki se je že od nekdaj zavedalo vrednosti območja, na katerem živi, na nevarnost ogrožanja njegovih naravnih danosti.

Turizem

Začetki oblikovanja okvira za trajnostni turizem na tem zavarovanem območju segajo v leto 2011, ko je začela delovati uprava Narodnega parka Una. Ohranjanje in varovanje vseh vrednot za prihodnje generacije sta temeljni smernici trajnostnosti tradicionalnih dejavnosti lokalnega prebivalstva, kot so ribolov, lov, gozdarstvo in kmetijstvo. Enako velja za uvajanje novih dejavnosti, kot so turizem, gostinstvo, rekreacija, izobraževanje in znanstvene raziskave, ki lokalnemu prebivalstvu omogočajo kakovostno življenje in razvoj v sožitju z naravo.

Naravne vrednote

Reke Una, Unac in Krka kot trije biseri naravne dediščine narodnega parka Una tvorijo kombinacijo dragocenih naravnih posebnosti, raznolike in ohranjene naravne krajine izjemne lepote ter bogate zgodovinske in kulturne dediščine.

Reka Una kot največja naravna vrednota, po kateri je narodni park dobil ime, izvira v vasi Donja Suvaja pod goro Stražbenica na Hrvaškem. To je tipičen kraški izvir posebne zeleno-modre barve. Skupna dolžina reke Une je okoli 212 km, ustje pa je v Jasenovcu (HR), kjer se izliva v reko Savo.

V tem delu ima Una značilnosti prave gorske reke. Njeni lehnjaški slapovi so pravi biseri lepote: slap v Martin Brodu "Milančev buk", "Štrbački buk" - največji slap na reki Uni, Troslap, Dvoslap in Ripački slap.

Znamenitosti

Območje narodnega parka "Una" že tisočletja naseljujejo različna ljudstva in kulture, o čemer pričajo številna arheološka najdišča, ostanki številnih utrdb, gradov in obstoječih srednjeveških mest: staro bosansko mesto Ostrovica, srednjeveško mesto Orašac, srednjeveško mesto Rmanj, osmanska trdnjava Havala, Kula Klišević.

Neznano o znanem


Legenda o Martin Brodu

Nekoč se je izjemno lepo dekle Marta zaljubilo v fanta s skodranimi lasmi in temnim obrazom, ki je živel na drugem bregu Une. Njeni starši niso želeli niti slišati o tej zvezi in ljubezni. Nekega dne, ob pozni uri, se je Martha odpravila na Uno, spodvihala robove krila in se odpravila čez brod k svojemu dragemu. Spodrsnilo ji je je na spolzkem unskem lehnjaku in padla je v vodo. Na gladini smaragdne vode so se le za hip zadržali njeni zlati lasje. Ta prehod oziroma brod, kot mu pravijo domačini, so poimenovali Martin Brod. Zaradi nesrečne ljubezni dveh mladih in v spomin na dekle Marto in do danes nepozabljeno prepovedano ljubezen je ta kraj dobil ime Martin Brod.

Območje odprto za obiskovalce:

  • Delovni čas
    Sezona: 09:00 - 20:00
    Izven sezone: 10:00 - 16:00
  • Najava prihoda: Ni obvezna, razen v primeru agencijskih obiskov.
  • Dodatne pomembne informacije:
    Ob močnem sneženju je območje Štrbački buk - Lohovo zaprto za obiskovalce.

To območje upravlja: Javno podjetje Nacionalni park "Una" d.o.o Bihać


©SavaParks Network 2020.        Disclaimer        E-mail: info@savaparks.eu