Projekti

Sava Ties

Sava TIES je regionalno značajan projekt koji će se provoditi u sve četiri države sliva rijeke Save: Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Projekt je dio Interreg Dunavskog transnacionalnog programa (INTERRG DTP), a finansira ga fond Evropske unije (ERDF, IPA). Projekt je započeo 1. juna 2018. godine, na Dan rijeke Save i traje tri godine. Pored jačanja mreže SavaParks, fokus je na invazivnim stranim vrstama u slivu rijeke Save.
JAČANJE ZAŠTITE RIJEKE SAVE I NJENIH POPLAVNIH POVRŠINA

Projekt „Jačanje zaštite rijeke Save i njenih poplavnih površina“, kasnije nazvan SavaParks I, bio je projekt koji je inicirao osnivanje SavaParks mreže. Projekt je započeo u januaru 2014., a glavni projektni partneri su EuroNatur, Park prirode Lonjsko polje i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode. Međutim, temelj projekta bile su institucije koje su tokom projekta postale članice SavaParks mreže.

SavaParks II - Sloboda za Savu

Rekonstrukcija rijeke Save i njezinih poplavnih područja ambiciozan je cilj, a do nje će trebati više od deset godina. Svrha projekta SavaParks II - Sloboda za Savu je potaknuti provedbu projekata obnove rijeka i poplavnih područja u slivu rijeke Save. Svrha se postiže uspješno provedenim studijama izvodljivosti na odabranim pilot lokacijama i jačanjem transnacionalne suradnje mreže SavaParks, što će dovesti do prepoznavanja mreže i njenih aktivnosti u široj regiji. Cilj projekta je spriječiti daljnje pogoršanje i poboljšati ekološko stanje same rijeke Save i poplavnih područja uz nju.

Pročitaj više

image

Karta zaštićenih vrsta

Otkrijte čarobnu prirodu koja vas okružuje

Pročitaj više
image

Rijeka Sava

Sava prima vodu iz gotovo 250 pritoka

Pročitaj više
image

Invazivne strane vrste

Invazivne vrste imaju negativan utjecaj na ljudsko zdravlje i uzrokuju ekonomsku štetu na području u koje su unesene

Pročitaj više
image

Dokumenti

Naše dokumente pronađite ovdje

Pročitaj više
©SavaParks Network 2020.        Disclaimer        E-mail: info@savaparks.eu