TRSKOVAČKO JEZERO - ZAŠTIĆENO PODRUČJE

Kategorija zaštite: III (dodeljuje Skupština opštine Ruma)
Godina proglašenja zaštite: 2011.

Pozicija

Zaštićeno područje "Trskovača jezero" nalazi se u blizini sela Platičevo (opština Ruma, Vojvodina). Povezan je sa dvije velike rijeke, Savom i Dravom, a takođe i sa Specijalnim rezervatom prirode "Obedska bara".

Istorijat

Poznato je da je antički Rim imao veliki utjecaj na Balkan, posebno na područje poznato danas kao Srijem. Sremska Mitrovica je bila grad careva i mnogi od njih su imali vile i kuće na brdima u blizini, pored vode i šuma. Stoga ne čudi što postoje brojni arheološki nalazi koji govore o istorijskom nasljeđu ovog zaštićenog područja, poput novčića, alata itd. Novija istorija Trskovačkog jezera svjedoči o opasnim i nepredvidivim posljedicama koje se događaju kada se čovjek „poigrava“ prirodom. Do 1970-ih ovo je područje bilo bogato ribom, trskom i drugim prirodnim resursima u korist lokalne zajednice. Međutim, Poljoprivredna korporacija Ruma donijela je odluku da se ova prelijepa poplavljena depresija isuši i pretvori u obradivo zemljište. Ispostavilo se da to nije bilo tako jednostavno jer su zasađene površine poplavljene svake jeseni. Neuspjeh se nije mogao poreći, ali nakon nekog vremena lokalna zajednica odlučila je pokrenuti akciju zaštite područja. Zašto? Razlog nije bila dobrobit vrsta koje su tamo naseljavale ili zaštita biološke raznolikosti, već činjenica da je gubitak vlage nakon isušivanja Trskovače bio koban za okolna polja. Njihova misija ispunjena je 2011. godine, kada je područje proglašeno zaštićenim, nakon čega su pokrenute nove akcije - revitalizacija i očuvanje jezera Trskovača.

Turizam

Iako postoji osnovna infrastruktura za prihvat posjetitelja (centar za posjetitelje i vidikovac), potencijal Trskovače još uvijek nije iskorišten, mogućnosti za razvoj različitih oblika ekoturizma zaista su brojne - promatranje ptica, vožnja čamcem i vožnja biciklom, šetnja, branje biljaka, kampiranje, glamping, obrazovanje i radionica itd.

Prirodne vrijednosti

Jezero Trskovača ima status zaštićenog područja zbog raznolikosti biljnih i životinjskih vrsta i raznolikosti staništa. 2014. godine, tokom perioda poplava, uočeno je 110 vrsta ptica na površini od 168,15 ha. Trskovača je stanište mnogih rijetkih i ugroženih vrsta ptica kao što su patka njorka, bukavac, crna roda, orao kliktaš itd. Postoji i 13 vrsta riba, od kojih su najzastupljeniji linjak i karas.

Znamenitosti

Područje Trskovače zauzima površinu od 168,15 ha i uključuje kanale, močvare i livade. Posjetitelji mogu uživati u cijelom području zahvaljujući laganom pristupu i provesti oko 4 sata u ugodnoj šetnji 12 km dugačkom stazom. Postoje mogućnosti za rekreativni ribolov i plovidbu.

Područje Trskovače zauzima površinu od 168,15 ha i uključuje kanale, močvare i livade. Posjetitelji mogu uživati u cijelom području zahvaljujući laganom pristupu i provesti oko 4 sata u ugodnoj šetnji 12 km dugačkom stazom. Postoje mogućnosti za rekreativni ribolov i plovidbu.

Nepoznato o poznatom

Pre 50 godina Trskovačka depresija bila je prekrivena vodom i stanovnici tog područja imali su koristi od velike količine riblje i močvarne vegetacije.

Područje je otvoreno za posjetitelje:

  • Radno vrijeme (za posjetitelje): 7:00 - 15:00
  • Najava dolaska: Dolazak se mora unaprijed najaviti Turističkoj organizaciji opštine Ruma
    ruma.too@gmail.com ili telefonom +381 22 470 655

Područjem upravlja Turistička organizacija opštine Ruma

©SavaParks Network 2020.        Disclaimer        E-mail: info@savaparks.eu